Projectontwikkelaar Health Invest uit Bornem is van plan om op het domein van het oude Atheneum in Jemappes een nieuwe, moderne ecologische woonwijk aan te leggen. Met in totaal 54 woningen in zes verschillende appartementengebouwen. Alle zes opgetrokken in strakke lijnen, met gevels met vrij veel glas en een voor de streek best gewaagde architectuur. Volgens directeur Olivier Beherman van Health Invest is nadrukkelijk daarvoor gekozen, omdat het cultuur-historisch waardevolle domein een nieuwe invulling verdient die eruit springt, die opvalt in positieve zin. “We kiezen niet voor 13 in een dozijn vormgeving. De plek verdient dat, maar ook de nieuwe bewoners van dit bijzonder gebied”.

De locatie waar de wijk verrijzen zal, werd in 1691 al in de annalen van Jemappes (toen nog met twee m’s) vernoemd als bosgebied. In 1847 werd het domein aangekocht door Cappellemans, de eerste directeur van de vermaarde aardewerkfabriek uit de Waalse plaats die er ging wonen. In de 20ste eeuw was dokter Merlin eigenaar en in 1912 kreeg het toenmalige pand een educatieve bestemming. Vrij snel werd het uitgebreid tot het Koninklijk Atheneum dat het bleef tot in de jaren ’60.

Groen domein

De schoolgebouwen gelegen in een groot groen domein verpauperden vrij snel. Health Invest kocht vorig jaar het gebied aan met de intentie om er woningen te bouwen. Dat gaat nu ook gebeuren. De voorwaarde die bij de koop gesteld werd dat zoveel mogelijk groen zou worden gespaard, werd door de ontwikkelaar ingewilligd, omdat de natuurelementen en de ruimte de nieuwe wijk als woongebied natuurlijk versterken.

Health Invest wil 54 koopwoningen bouwen, in grootte variërend en met maximaal 3 slaapkamers.  De appartementen worden gebouwd volgens de meest moderne standaarden, met hoogwaardige materialen en door kundige bouwmeesters. Parkeervoorzieningen worden goeddeels onder de grond aangelegd. Architect is dmvA uit Mechelen. De bouwvergunning voor het project wordt eind maart ingediend. De realisatie van het geheel is voorzien binnen anderhalf jaar.

Impressie project Jemappes

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress