Het voormalige Jemappes Atheneum omgebouwd tot woningen

Op de plaats van het vroegere Athénée de Jemappes zullen zes gebouwen worden opgetrokken die onderdak zullen bieden aan 54 gezinnen.

De site van het voormalige Koninklijk Atheneum in Jemappes is al jaren op zoek naar een nieuwe bestemming. Decennialang in onbruik geraakt, is het een kankercel geworden in het hart van de stad, ingeklemd tussen de Rue des Représentants en de Avenue de la Faïencerie.

Maar deze keer zijn we nog nooit zo ver gegaan in zijn potentiële reconversie. De onderneming Health Invest, gevestigd te Bornem in de provincie Antwerpen en eigenaar van het 1,3 hectare grote terrein, heeft een vergunning aangevraagd voor de bouw van een wooncomplex met 54 appartementen verdeeld over 6 gebouwen, een ondergrondse parkeergarage met 54 plaatsen en een woonpark. Over het project wordt een openbaar onderzoek gehouden, dat op 7 juli afloopt.

Oorspronkelijk waren 61 appartementen gepland op de plaats van de voormalige school, maar na overleg met de stad werd het project bijgesteld. Tenslotte zal 25% van het terrein bebouwd worden, de rest zal bestemd zijn voor groene ruimten. Aangezien de parkeergarage ondergronds zal zijn, zullen er slechts een tiental parkeerplaatsen aan de oppervlakte zijn.

Er zij op gewezen dat het historische gebouw van het atheneum uit de 18e eeuw behouden zal blijven, evenals de omringende muur. “De historische afdruk van de site zal dus behouden blijven”, zei de schepen voor stedenbouw, Maxime Pourtois, onlangs in de kolommen van de DH.

De appartementen zullen één tot twee slaapkamers hebben. De gebouwen zullen ook acht sociale woningen omvatten, die zullen worden beheerd door het Agentschap voor Sociale Huisvesting (AIS).

Afgezien van het project is de wethouder verheugd te zien dat Jemappes investeerders aantrekt. “Aan de andere kant van de weg (Avenue de la Faïencerie), is er Concept Confort die appartementen ontwikkelt. Dit soort projecten stelt ons in staat diversiteit te herintroduceren.

Na afloop van het openbaar onderzoek zal het college van burgemeester en wethouders een advies uitbrengen. De gemachtigd ambtenaar van het Waalse Gewest zal zich vervolgens uitspreken over de vergunningsaanvraag.