Sango (Rode Kruis) is thuis in Mechelen

door Olivier Beherman

Op donderdag 4 juni opende Sango, het nieuwe laboratoriumgebouw van de Dienst voor het bloed van het Rode Kruis-Vlaanderen in Mechelen, officieel de deuren in aanwezigheid van Eerste minister Charles Michel, federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block, Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen en burgemeester van Mechelen Bart Somers.

Ook tal van prominenten uit de medische en wetenschappelijke wereld waren aanwezig bij de opening en kregen een rondleiding door het nieuwe gebouw waar de bloedafnames gebeuren. Verder waren ze ook getuige van een blik achter de schermen van het centrale donorlab – een indrukwekkende ruimte waar alle bloedtesten gebeuren. Bovendien kon men in de nog indrukwekkendere ruimte van Productie en Logistiek van dichtbij bekijken hoe zakken “volbloed” uitgesplitst worden in rode bloedcellen, bloedplaatjes en plasma. De aanwezigen konden ogen de weg van het bloed volgen van afname tot het klaarmaken om naar de Vlaamse ziekenhuizen te vertrekken.

Dankzij Sango – Esperanto voor ‘bloed’ – kan Rode Kruis-Vlaanderen nog meer, beter en efficiënter helpen helpen. Het is onze opdracht om voldoende en veilig bloed te voorzien voor heel Vlaanderen. Door alle testen en de volledige verwerking van alle bloedproducten in het nieuwe gebouw te centraliseren, kunnen we deze opdracht nog beter vervullen.

Het nieuwe laboratoriumgebouw is trouwens het voorbeeld van modern, duurzaam en ecologisch bouwen in Vlaanderen. Het hypermoderne gebouw, dat voor 95% zelf in energie voorziet, krijgt niet voor niets de quotering “outstanding” van het prestigieuze Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Een Belgische primeur waar de organisatie natuurlijk trots op is. Dankzij het gebouw zijn is het Rode Kruis bovendien futureproof wat betreft bloedvoorraad.
 

Het gebouw is inmiddels ook voorzien van een zorgbieb, die op 23 juni feestelijk is ingehuldigd door Vlaams minister van cultuur Sven Gatz.

Sango ligt op het Raghenopark in Mechelen, een gebied dat volop in ontwikkeling is. Health Invest en Beherman Invest willen in het gebied kantoren en appartementen verwezenlijken. Het eerste grote project is het complex Pure M, dat naast Sango zal verrijzen.