Nieuw leven voor oude Ragheno-site in Mechelen

door Olivier Beherman

Als de wind van verandering éénmaal waait gaat er vaker meer plat dan waar in eerste instantie vanuit werd gegaan. Zo ook aan de rand van het Ragheno-terrein in Mechelen, waar de Beherman Groep, Vulsteke Bedrijfsgebouwen en Makelaar DGI, begin dit jaar begonnen is met de bouw van een nieuw KMO-Park van 14 moderne units voor kleine en middelgrote bedrijven. Units, in vloeroppervlak variërend van 356 tot 453 m² in verschillende uitvoeringen en prijsstellingen. De eerste units zijn inmiddels verkocht. Het park, De Motte genaamd, zal deze zomer gebruiksklaar zijn.

 

Ragheno-fabriek-busNaarmate de bouw van De Motte vorderde, kreeg bij de Beherman Groep het idee om ook de belendende percelen te vernieuwen een steeds grotere realiteitswaarde. Het nieuwe KMO-Park en de oude delen van de Ragheno-fabriek, waar ooit nog Peugeots, bussen en wagons gemaakt werden, detoneerden erg met elkaar.

Reden voor de groep om ook de oude gebouwen nog eens onder handen te nemen. Van de voormalige autofabriek worden eind deze maand de daken en afvoerpijpen gereinigd en waar nodig hersteld.

Ook het administratief gebouw van de Ragheno site, dat dateert in zijn huidige vorm uit de laatste helft van de negentiende eeuw, krijgt een ingrijpende opknapbeurt. Het volledige dak wordt vernieuwd, de inkom opgefrist en de verlichting van de entree van de site en het administratief gebouw worden aangepast aan de huidige noden. Gekozen is voor energiebesparende ledverlichting met een warme gloed. Tevens wordt er schilderwerk uitgevoerd.

oude-loodsencomplexDe Beherman Groep wil ook af van het oudste deel van het loodsencomplex tegenover de nieuwe KMO-zone. Dat deel wordt niet gerenoveerd, maar gesloopt. Op de vrijgekomen plek worden waarschijnlijk nog dit jaar vijf nieuwe bedrijfsunits gebouwd. Het gaat dan om ondernemersruimten met een oppervlakte van 500 m². De vernieuwde Ragheno-site zal vanzelfsprekend voorzien worden van parkeerruimte, groen en moderne verlichting.