Nieuwe KMO-zone in Ragheno-park Mechelen

door Olivier Beherman

Ondernemen in een modern KMO-park in het nieuwe hart van een oude stad? Het kan binnenkort in de stad Mechelen, waar de Beherman Groep, Vulsteke Bedrijfsgebouwen en makelaar DGI elkaar gevonden hebben voor de ontwikkeling van een KMO-zone in het Raghenopark.

Het hele Ragheno-gebied beslaat bijna 80 hectare, deels voormalige bedrijventerreinen, in de directe nabijheid van het Mechelse station. De stad Mechelen hoopt dit hele gebied binnen afzienbare tijd te kunnen transformeren in een nieuwe, moderne stadswijk waar het goed werken, wonen en recreëren zal zijn.
Ontwerpbureaus KCAP Architects & Planners, Arcadis en OKRA zijn als team geselecteerd door de stad Mechelen om het masterplan op te maken van de site Ragheno.

De Beherman Groep bezit via haar volle dochter Park Ragheno NV 11 hectare grond in het plangebied. Aan de rand van dit ontwikkelingsgebied beschikt de groep nog over een bundeling van gebouwen die gebruikt worden voor opslag, bedrijfsactiviteiten en kantoren. Naast de bestaande gebouwen ligt een groot perceel braak.

Dit braakliggende terrein wordt binnen het tijdbestek van een jaar ingericht als nieuwe centrum voor kleine en middelgrote bedrijven. De planologische voorbereidingen zijn getroffen en afgerond.

Architectenbureau Archi.des NV heeft op het terrein ruimte gevonden voor veertien moderne units voor kleine of middelgrote ondernemingen. De units variëren in grootte van 363 tot 456 vierkante meter, meten allemaal zeven meter hoog en beschikken indien gewenst op een verdieping met een oppervlak van 52 of 101 vierkante meter. Voor de verschillende unitgroottes is gekozen, omdat hiervoor commerciële belangstelling bestaat.

Bewust wordt door ontwikkelaar en aannemer Vulsteke uit Kortemark en architect Archi.des gekozen voor meerdere bouwvarianten. Dat geeft het bedrijvenpark extra cachet en een luxe uitstraling. Zo is er een variant met een aparte inkomdeur en -poort en met éénduidige ramen op zowel de eerste als de tweede verdieping en een daklicht. De tweede variant beschikt over een uitspringende gevel met luifel die de inkom extra accentueert. Variant drie heeft eveneens een uitspringende gevel maar met een sheddak dat het hele gebouw van indirect zonlicht voorziet. Elke unit beschikt minimaal over een geïsoleerde sectionale poort met een breedte van 4 meter en een hoogte van 4,20 meter. Ook heeft iedere eenheid een toiletblok en een eigen berging.
 

 

Bij elke unit is eigen parkeerruimte voorzien voor drie wagens. Op het terrein zijn ook nog eens twee speciale parkeerplaatsen gepland voor gehandicapten. De initiatiefnemers voor Raghenopark hebben contact gehad met het autobedrijf Tesla, dat zich bereid heeft getoond om op de KMO-zone twee laadpalen voor elektrische auto’s te plaatsen. Tussen de moderne units is voorts voldoende ruimte voor goede aan-en afvoerwegen, voor parkeerplaatsen voor bezoekers en voor groenvoorzieningen bestaande uit bomen, struiken en plantsoenen.

Aangezien alle planologische procedures werden afgerond ligt het in de lijn der verwachting dat ontwikkelaar Vulsteke nog dit jaar (2016) kan beginnen met de bouw van de moderne en duurzame eenheden. De units kunnen dan midden 2017 door de nieuwe gebruikers in gebruik worden genomen. De prijzen voor de nieuwe bedrijfsruimten in het Ragheno-park zullen zeer concurrerend zijn. Nadere gegevens hierover volgen.

Ondernemers die denken in het nieuwe hart van de oude stad Mechelen economisch nieuwe wegen te kunnen inslaan en interesse hebben in het nieuwe KMO-park Ragheno kunnen voor informatie terecht bij de exclusieve vastgoedmakelaar DGI.

Informatie:
DGI bvba
Marina de Groof
Mechelsesteenweg 200
2860 Sint-Katelijne-Waver
www.DGI.immo
T. 015 55 68 28
marina.degroof@dgi.immo